Keyakinan Kepada Jemaah : Ibrah Daripada Sirah Saydatina Aisyah Radhiyallahu ‘Anha

Suatu ketika dahulu , kehebatan Rasulullah SAW dalam memimpin para sahabat kaum muslimin pernah diuji dengan satu ujian yang cukup besar . Ujian ini bukan sekadar cabaran biasa akan tetapi menjadi konflik yang amat kontroversi apabila ia melibatkan isteri baginda SAW sendiri iaitu Saydatina Aisyah Radhiyallahu ‘Anha.

Dalam suatu rombongan Rasulullah SAW bersama isteri dan para sahabat ketika tempoh peristiwa  peperangan menentang yahudi Bani Al-Mustalliq ,mereka semua berhenti seketika di suatu tempat.Oleh itu,saydatina Aisyah mengambil kesempatan tersebut untuk keluar dari tunggangannya untuk turun membuang air.Malangnya , Saydatina Aisyah sedar bahawa loketnya telah tercicir setelah selesai membuang air lantas beliau kembali semula ke tempat yang pernah dilalui untuk mencari loket tersebut . 

Ahli rombongan ketika itu tidak menyedari bahawa Saydatina Aisyah telah pergi semula untuk mencari loket beliau dan beranggapan bahawa beliau sudah ada dalam tunggangannya lalu , ahli rombongan ketika itu terus bergerak dan meninggalkan beliau . Saydatina Aisyah terkejut apabila menyedari bahawa beliau telah ditinggalkan . Beliau membuat keputusan untuk menunggu di situ dengan harapan apabila ahli rombongan menyedari kekosongan tunggangan beliau itu , maka mereka semua akan berpatah balik untuk mendapatkannya.Oleh kerana terlalu lama menunggu , akhirnya Saydatina Aisyah terlelap seketika.

Dalam masa yang sama , terdapat seorang pemuda yang bernama Safwan Bin Mu’attal lalu di situ . Beliau merupakan salah seorang ahli rombongan yang telah terlewat rombongan itu sejak awal lagi , lalu mengekori rombongan itu dari belakang.Apabila menyedari keadaan Saydatina Aisyah isteri baginda ditinggalkan sedemikian , maka beliau menemani isteri Rasulullah SAW menuju rombongan itu dan akhirnya tiba di satu destinasi yang dinamakan Nahru Azzahirah,tempat Baginda SAW berehat bersama para tenteranya.

Apabila para sahabat menyedari kehadiran mereka berdua , maka ketika itu timbul cerita-cerita tidak enak tentang mereka berdua dalam kalangan ahli rombongan sendiri.Antara mereka yang menimbulkan fitnah tersebut ialah Ibnu Ubai Bin Salul , salah seorang munafiq yang sentiasa menunngu peluang untuk menjatuhkan imej dan martabat Rasulullah SAW.Berita mengenai Aisyah dan Safwan ini mendapat liputan hangat sehingga tersebar di Madinah setelah mereka pulang.

Ketika Rasulullah SAW dan para sahabat diuji sebegini , masyarakat Islam seakan-akan terpisah menjadi dua golongan iaitu satu golongan yang masih setia dan berbaik sangka kepada Rasulullah SAW manakala golongan yang lain pula mula meragui Rasulullah SAW.Rasulullah SAW mengambil tindakan berdiam diri ketika berita ini tersebar meluas sehinggalah Allah SWT menurunkan ayat pembelaan bagi Saydatina Aisyah sekali gus mengesahkan pendustaan yang dilakukan oleh Ibnu Ubai Bin Salul dan kelompoknya :

“Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita yang amat dusta itu ialah segolongan dari kalangan kamu ; janganlah kamu menyangka ( berita yang dusta ) itu buruk bagi kamu , bahkan ia baik bagi kamu . Tiap-tiap seorang di antara mereka akan beroleh hukuman sepadan dengan kesalahan yang dilakukannya itu , dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyebarkannya di antara mereka akan beroleh seksa yang besar ( di dunia dan akhirat ) . 

Sepatutnya semasa kamu mendengar tuduhan itu , orang-orang yang beriman lelaki dan perempuan menaruh baik sangka kepada diri (orang-orang) mereka sendiri dan berkata ‘ ini ialah tuduhan dusta yang nyata’.Sepatutnya mereka yang menuduh membawa empat orang saksi membuktikan tuduhan itu.Oleh kerana mereka tidak mendatangkan empat orang saksi,maka mereka itu pada sisi hukum Allah ialah orang-orang yang berdusta.

Dan kalaulah tidak kerana adanya limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu di dunia dan di akhirat  tentulah kamu dikenakan azab seksa yang besar disebabkan kamu turut campur dalam berita palsu itu iaitu semasa kamu bertanya atau menceritakan berita dusta itu dengan lidah kamu dan memperkatakan dengan mulut kamu akan sesuatu yang kamu tidak mempunyai pengetahuan yang sah mengenainya dan kamu pula menyangkanya perkara kecil , padahal ia ada pada sisi hukum Allah adalah perkara yang besar dosanya.Dan sepatutnya semasa kamu mendengarnya,kamu segera berkata ‘ Tidaklah layak bagi kami memperkatakan hal ini ! Maha suci Engkau ( ya Allah dari mencemarkan nama baik ahli rumah Rasulullah SAW ) Ini adalah satu dusta besar yang mengejutkan . 

Allah memberi pengajaran kepada kamu supaya kamu tidak mengulangi perbuatan yang sedemikian ini selama-lamanya jika betul kamu orang-orang yang beriman.Dan Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keterangan (hukum-hukumNya) ; Kerana Allah Maha mengetahui , lagi Maha bijaksana " 

[ Surah Al-Nur : 11-18 ]

Ujian yang dilakarkan oleh Allah SWT dalam sirah baginda bersama para sahabat sebenarnya bukan untuk sekadar cerita tetapi ia memberikan suatu refleksi kepada keadaan umat tidak mengira masa dan tempat termasuklah sekarang.Kisah Saydatina Aisyah ini menunjukkan bagaimana realiti sebuah Jemaah tidak terlepas daripada ujian isu dan kontroversi sejak dahulu lagi.

Walaupun bentuk Jemaah yang berlaku pada zaman Rasulullah SAW sangat berbeza dengan Jemaah hari ini , tetapi ibrah kisah Saydatina Aisyah berhak dipelajari oleh mana-mana Jemaah sekali pun.

Dalam mendepani era masa kini,isu yang berlaku di sekeliling manusia berlaku sangat pantas tambah-tambah lagi ia dibantu dengan media-media yang sentiasa menunggu sesuatu isu sama ada untuk dimainkan atau dihebahkan.Belum lagi kita masuk soal ketelusan media – media . Perkara ini tidak dapat dinafikan mampu memberi efek atau impak negatif kepada ahli Jemaah atau gerakan.

Apabila timbul berita-berita atau isu negatif yang melibatkan sesuatu Jemaah sama ada melibatkan pimpinannya , figur-figurnya , organisasinya , dasarnya ataupun pelaksanaannya sendiri , kadang-kala ia menyebabkan ahli gerakan mula hilang kepercayaan dan meragui kredibiliti,ketelusan organisasi tersebut.Ada juga yang menyebabkan ahli keluar daripada Jemaah dek kerana terpengaruh dengan isu yang bermain di media.Tindakan ahli yang boleh dikatakan salah ialah bila mana membuat keputusan melulu tanpa mendapatkan penjelasan atau deklarasi dari mana-mana organisasi tersebut.Perkara ini sering terjadi kepada sebuah gerakan Islam di Malaysia.

Seharusnya , sebagai ahli gerakan , wajar untuk mencontohi tindakan sebahagian para sahabat yang terus berbaik sangka dengan Rasulullah SAW dan ahli keluarga apabila berita buruk mengenai Aisyah tersebar dengan meluas.Hal ini juga ada disebut dalam ayat Surah An-Nur sebentar tadi :

“..Sepatutnya semasa kamu mendengar tuduhan itu , orang-orang yang beriman lelaki dan perempuan menaruh baik sangka kepada diri (orang-orang) mereka sendiri dan berkata ‘ ini ialah tuduhan dusta yang nyata’ ..”

“..Dan sepatutnya semasa kamu mendengarnya,kamu segera berkata ‘ Tidaklah layak bagi kami memperkatakan hal ini ! Maha suci Engkau ( ya Allah dari mencemarkan nama baik ahli rumah Rasulullah SAW..”

Setiap ahli gerakan tidak boleh goyah dengan isu-isu sekeliling , sebaliknya berbaik sangka dan menunggu jawapan , penjelasan , deklarasi daripada pimpinan Jemaah.Contohilah sifat Rasulullah SAW yang mengambil langkah berdiam diri sambil menunggu deklarasi pembelaan dari Allah SWT . Tidak wajar ahli gerakan bersifat cepat melatah dan terus membuat andaian melulu.Selagi mana tiada bukti yang jelas , maka yakinlah dengan kepimpinan Jemaah . Firman Allah SWT dalam surah Al-Hujurat yang berbunyi :

“ Wahai orang-orang yang beriman ! Jika datang seseorang yang fasiq kepada kamu membawa suatu berita , maka telitilah kebenarannya agar kamu tidak mencelakakan suatu kaum kerana kebodohan (kecerobohan ),yang akhirnya kamu menyesali perbuatan itu..”

[ Al-Hujurat : 6 ]

Wallahua’lam

0 comments:

Post a Comment