Kebebasan Berfikir & Bersuara


MUQADDIMAH

Hari ini,masyarakat sudah mula sedar  tentang hak masing-masing untuk bersuara.Walaupun diakui hak tersebut telah wujud sekian lama sama ada dari sudut peraturan undang-undang , lipatan sejarah dan sebagainya tetapi kesedaran itu lebih berputik pada era kini.

Dari sudut peraturan undang-undangnya,telah banyak sudut ini memperakui wujudnya hak ini seperti yang termaktub dalam Perkara 19 Perjanjian Antarabangsa  mengenai Hak Sivil dan Politikal , Perkara 10 dalam konvensyen Eropah mengenai Hak Asasi manusia , Perkara 13 Konvensyen Amerika mengenai Hak Asasi Manusia serta Perkara 9 dalam Piagam Afrika mengenai Hak asasi manusia dan rakyat. [1]

Selain itu,terdapat juga dokumen awal yang memperakui hak ini seperti  Magna Carta British (1215) , Perisytiharan Hak – hak Manusia (1789) serta Dokumen Penting Revolusi Perancis.Manakala dalam sudut lipatan sejarah Islam pula,akan saya sentuh dalam bab kemudian. [1]

Kebebasan bersuara bererti seseorang itu bebas untuk melontarkan kata-katanya tanpa sebarang sekatan.Ada pendapat lain juga yang menyatakan tanpa sebarang batasan dan penapisan tetapi saya lebih memilih “sekatan” untuk diselitkan dalam definisi kerana sebenarnya wujud batasan dan penapisan dalam hal ini.

KEBEBASAN & DEMOKRASI MUTLAK

Demokrasi mutlak bererti  setiap sesuatu keputusan bergantung kepada suara majoriti semata-mata tanpa mengambil kira aspek lain.Dalam soal kenegaraan pula,keputusan untuk menentukan bakal kerajaan yang dipilih terletak kepada kuasa rakyat.Perkataan “mutlak”lah yang menjadikan sesuatu keputusan itu hanya bergantung kepada suara majoriti.

Oleh hal yang demikian,jika ingin melalui sistem demokrasi yang sebenar,kebebasan bersuara juga perlu dibenarkan seperti yang disebut oleh Alexander Meiklejohn.dia berhujah bahawa untuk melalui sistem ini,masyarakat perlu tahu isu-isu semasa yang penting.Untuk tahu pula,tidak harus ada batasan maklumat dan idea.Menurutnya juga,demokrasi yang sebenar tidak boleh dilaksanakan sekiranya pihak yang berkuasa memanipulasikan pengundi dengan menghalang maklumat dan menyekat kritikan. [1]

Adapun dalam Islam,sistem syura diketengahkan supaya  sesuatu keputusan itu mengambil kira juga aspek lain seperti hukum – hukum Allah dalam Al-Quran,Al-Hadith.Sistem syura tidak meletakkan suara majoriti di tempat pertama tetapi meletakkan nas-nas Al-Quran dan hadith di tempat pertama.Kemudian,melalui pula beberapa siri penghujahan dan perbincangan antara ulama dan mujtahidin.Di sini,mereka bebas memberikan ijtihad dan pendapat masing-masing.Maka jelas,Islam juga mengiktiraf kebebasan bersuara.Saya akan huraikan hal ini lebih lanjut pada bab kemudian.

Walaubagaimana pun,tidak dapat dinafikan juga bahawa terdapat masalah dalam sistem syura ini iaitu timbul perbezaan pendapat tetapi cantiknya Islam ini ,Al-Quran jugalah yang memberikan solusi kepada perkara ini seperti mana firman Allah SWT :

“..Apabila kamu berselisihan terhadap sesuatu perkara,maka kembalilah merujuk kepada Allah dan Rasulnya jika kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat..”

( Surah An-Nisa 59 )

Uniknya sistem syura ini juga berbanding demokrasi mutlak ialah apabila perintah & larangan Pencipta mengatasi suara majoriti yang dicipta.

Suatu peristiwa dalam perang Badar Kubra,di mana berlakunya perselisihan faham antara para sahabat tentang urusan tawanan perang.Ada yang berpendapat bahawa  perlu dibebaskan dengan bayaran fidyah dan ada juga yang meminta supaya dibunuh kesemua tawanan tersebut. [2]

Pandangan supaya dibebaskan mendapat persetujuan ramai atas sebab Negara Islam baru sahaja ingin membangun lalu memerlukan banyak dana untuk diperuntukkan namun,Saiyidina Umar serta segelintir sahabat-sahabat lain berpendapat sebaliknya dengan sebab membuktikan kekuasaan Allah SWT.Apabila berlaku sebegini,Rasulullah memilih pendapat majoriti tadi,namun Allah menegur  Rasulullah SAW dengan membenarkan tindakan Saiyidina Umar  melalui firmanNya yang bermaksud :

“..tidaklah patut bagi seorang Nabi mempunyai tawanan-tawanan sebelum dapat membunuh sebanyak-banyaknya di muka bumi.kamu menghendaki harta benda dunia ( yang tidak kekal ) sedang Allah menghendaki  ( untuk kamu pahala ) akhirat dan ingatlah Allah maha Kuasa lagi Bijaksana..”

( Al-Anfal 67 )

KEBEBASAN YANG DICEMARI

Hak untuk bebas bersuara tidak boleh diberikan kepada golongan tertentu sahaja.Hak ini seharusnya terbuka kepada semua individu tanpa mengira sama ada bangsa , agama , dan kaum.Begitu juga dari sudut posisi,hak bersuara tidak boleh dimutlakkan kepada golongan pemerintah atau pentadbir sahaja begitu juga dengan rakyat atau masyarakat.

Dalam beberapa perkara yang lepas , terdapat banyak contoh sekatan yang telah dilakukan terhadap hak untuk bersuara.Selain itu juga,terdapat beberapa pihak yang menyalahgunakan hak ini atas dasar kebebasan.Kesannya,wujudnya masyarakat yang huru-hara dan lahirnya golongan yang perasan cerdik dengan memanipulasikan hak tersebut.Ada beberapa peristiwa yang harus kita lihat yang menampilkan betapa hipokritnya barat terhadap hak ini walaupun mereka antara yang memperjuangkan hak bersuara sekali gus membuktikan bahawa hak untuk bersuara menjadi mitos

1. .Peristiwa Holocaust [3]

Peristwa Holocaust adalah peristiwa di mana dikatakan pembunuhan seramai 6 juta kaum Yahudi telah dilakukan oleh Nazi Jerman pada Perang Dunia 2 di Eropah. Menafikan peristiwa Holocaust adalah salah di sisi undang-undang di banyak negara seperti di antaranya adalah Austria, Belgium, Czech Republic, France, Germany, Israel, Lithuania, Poland, Romania, Slovakia dan Switzerland. Bukan tujuan kami untuk membuktikan bahawa peristiwa ini tidak pernah berlaku. Tetapi hakikatnya adalah beberapa orang yang mempersoalkan peristiwa tersebut telah dikenakan hukuman berat. Di antaranya adalah David Irving, seorang ahil sejarah yang dimasukkan ke dalam penjara di Austria selama 3 tahun sebab mempersoalkan peristiwa tersebut .

Richard Williamson, seorang paderi dari Britain dikenakan denda sebanyak Euro 12,000 ke atas kesalahan yang dilakukannya di sebuah siaran TV di Sweden yang mengatakan bahawa tidak lebih dari 300,000 orang Yahudi telah mati di dalam kem-kem tahanan Nazi semasa Perang Dunia 2 .

Ernst Zundel, seorang aktivis berhaluan kanan berbangsa Jerman tetapi menetap di Canada, telah dipenjarakan selama 5 tahun di Jerman, setelah pihak mahkamah di Jerman mendapati beliau bersalah kerana menafikan peristiwa Holocaust. Media penerbitan Zundel iaitu Samisdat Publishers bertanggungjawab ke atas penerbitan buku yang bertajuk “Did six million really die?” oleh pengarang Richard Harwood yang mempersoalkan adakah benar bahawa seramai 6 juta orang Yahudi dibunuh semasa Perang Dunia 2 .

2. Kritikan dan membongkarkan kejahatan Israel – Helen Thomas dan Irvine 11. [3]

Duta Israel iaitu Michael Oren membuat lawatan rasmi ke Amerika Syarikat dan beliau telah sempat memberikan ucapan di Universiti of California di Irvine pada bulan Februari 2010, di mana ucapan beliau telah diganggu oleh seramai 11 orang penuntut muslim yang memarahi duta tersebut di atas keganasan Israel ke atas Gaza. Akibatnya kesemua 11 orang penuntut didapati bersalah kerana berkelakuan tidak senonoh kerana menggangu ucapan duta tersebut. Mereka dikenakan denda sebanyak 56 jam khidmat masyarakat dan dikenakan pengawasan polis selama tiga tahun. Peristiwa 11 orang penuntut muslim di Universiti of California di Irvine, Amerika Syarikat yang menggunakan kebebasan bersuara mereka untuk mengkritik dan memarahi duta Israel disebabkan oleh jenayah perang Israel di Gaza dikenali sebagai “Irvine 11” .

Helen Thomas adalah seorang penulis dan juru-lapur yang paling lama berkhidmat di White House di Amerika Syarikat. Beliau telah mengeluarkan komen bahawa kaum Yahudi sepatutnya keluar dari wilayah Palestin dan kembali ke negara-negara asal mereka seperti Jerman dan Poland. Ramai di antara pegawai atasan di dalam pentadbiran Obama, pentadbiran Bush dan pentadbiran Clinton memberikan kenyataan bahawa Helen sepatutnya dipecat daripada jawatan beliau. Di atas tekanan yang dikenakan ke atasnya dari pelbagai pihak, maka Helen memohon maaf ke atas kenyataan beliau dan seterunsya meletak jawatan dari Rumah Putih .

3. Bradley Manning  [3]

Bradley Manning adalah seorang askar Amerika Syarikat yang dihantar untuk bertugas di Irak telah ditangkap pada bulan Mei 2010 kerana menghantarkan dokumen perang kepada WikiLeaks, termasuklah video serangan udara oleh askar AS ke atas Baghdad pada 2007 dan Garani di Afghanistan pada 2009, yang mendedahkan kebanyakkan mangsa yang terkorban akibat serangan tersebut adalah orang awam yang tidak mempunyai apa-apa senjata. Termasuklah juga banyak dokumen yang berkaitan dengan perang AS di Iraq dan Afghanistan. Beliau sekarang sedang ditahan dan diadili oleh mahkamah atas 34 pertuduhan yang boleh dipenjarakan sehingga 52 tahun.

4. Isu terkini di Malaysia – Sharifah Zohra Jabeen VS Bawani 

Saya sengaja mengambil isu ini walaupun Malaysia bukanlah sebahagian daripada barat.Walaubagaimana pun,tak dapat dinafikan juga hipokrasi tersebut berlaku berdekatan dengan kita.
Suatu forum yang bertajuk “SEIRINGKAH MAHASISWA DENGAN POLITIK” telah berlangsung di Universiti Utara Malaysia dan di akhir forum disediakan satu sessi QnA ( Question & Answer ).Maka,salah seorang pelajar universiti tersebut iaitu Cik Bawani telah mengambil peluang tersebut  untuk mengemukakan beberapa soalan,pendapat dan hujah kepada Puan Sharifah Zohra Jabeen yang mewakili Suara Wanita 1 Malaysia.

Cik Bawani telah membangkitkan isu pendidikan percuma dan sebagainya disertakan sekali hujah beliau.Namun,yang amat menyedihkan bila mana Puan Sharifah Zohra Jabeen memaksa Cik Bawani berhenti daripada terus bersuara dengan menarik mikrofon serta dengan arahan “let me speak” dan “listen” secara kerap kali.Dan amat bertambah malang sekali,bukan sahaja segala soalan yang dilontarkan oleh Cik Bawani tidak dapat dijawab,bahkan Puan Sharifah Zohra juga menimbulkan beberapa perbandingan yang merepek.Beliau menyangka  dengan ke ‘merepek’ an beliau telah berjaya mengatasi  hujah  CIk Bawani tetapi sebenarnya telah menunjukkan hipokrasi beliau dalam hak bersuara yang diberikan dalam majlis tersebut.

Sebaliknya,saya melihat wacana yang pernah diadakan di Kelantan suatu bentuk kebebasan suara yang amat cantik tanpa sebarang sekatan.Bertambah cantik pula,panel yang hadir bukan terdiri daripada wakil sesuatu pihak sahaja bahkan semua pihak ada baik yang pro mahupun kontra.Wacana tersebut telah menampilkan panel seperti Ustaz Fathul Bari (iLMU),Ustaz Fazli Hasan ( PAS ),Dr Mohd Asri Zainul Abidin (wakil akademik),dan Dr Mohd Ridhuan Tee (wakil akademik).

Saya amat tegaskan di sini bahawa isu yang timbul dalam kes Puan Sharifah Zohra bukanlah isu politik tetapi isu penyekatan kebebasan suara  dan juga pembodohan mahasiswa yang berlaku.Sesiapa yang masih belum menonton video tersebut,bolehlah melayari laman web You Tube.Banyak lagi juga contoh yang tidak disebutkan di sini seperti Isu Karikatur  Nabi Muhammad SAW,Filem Innocent Of Muslim.Semuanya  disebabkan oleh pencemaran yang berlaku ke atas kebebasan bersuara.Pencemaran bukan sahaja bererti berlaku penyekatan tetapi juga membawa maksud disalahgunakan atau disalah ertikan.

PENGIKTIRAFAN ISLAM DALAM KEBEBASAN BERSUARA 

Memang kita tidak boleh nafikan bahawa Islam juga meraikan kebebasan bersuara.Dalam ucapan Khalifah Abu Bakar As-Siddiq dan Umar Al-Khattab juga jelas,adanya hak bersuara untuk rakyat.

Khalifah Abu Bakar As-Siddiq pernah menegaskan dalam ucapan sulungnya,  "Wahai manusia! Sesungguhnya aku telah dipilih menjadi ketua kamu, pada hal aku bukanlah orang yang paling baik di kalangan kamu, oleh itu sekiranya aku betul, maka tolonglah aku, dan sekiranya aku terpesong, maka perbetulkanlah aku".[4]

Begitu juga Umar Al Khattab, “Apabila kamu nampak  aku melakukan penyelewengan, maka perbetulkanlah aku”.Maka bertepatanlah hal ini dengan hadis Rasulullah SAW yang bermaksud, “Agama itu nasihat, para sahabat bertanya, untuk siapa? Rasulullah S.A.W menjawab: "Bagi Allah, bagi Rasul-Nya, bagi kitab-Nya, bagi pemimpin-pemimpin orang Islam dan orang ramai dalam kalangan mereka".[4]

Selain itu juga,kewujudan pelbagai mazhab dalam bidang feqah juga tidak dapat dikecualikan daripada bukti wujudnya kebebasan ulama feqah  dalam memberikan pendapat.

Proses bersuara semestinya perlu didahului dengan proses berfikir,maka Islam juga tidak menafikan hak berfikir dan menganalisis bahkan Islam sangat menganjurkan kebebasan ini juga.Syumulnya Islam juga,Islam tidak menyuruh manusia untuk berfikir dalam sesuatu perkara sahaja seperti ibadah tetapi juga turut mencakupi perkara-perkara lain seperti politik, ekonomi , ekosistem dan lain-lain lagi.Firman Allah SWT dalam Al-Quran :

“ dan bukti yang terang untuk mereka berfikir ialah malam; Kami hilangkan siang daripadanya, maka dengan serta-merta mereka berada dalam gelap-gelita;
 dan sebahagian dari bukti yang tersebut ialah matahari; ia beredar ke tempat yang ditetapkan baginya (paksinya) ; itu adalah takdir Tuhan Yang Maha Kuasa, lagi Maha mengetahui;
 dan bulan pula Kami takdirkan Dia beredar melalui beberapa peringkat, sehingga di akhir peredarannya kelihatan kembalinya pula ke peringkat awalnya - (berbentuk melengkung) seperti tandan yang kering.
 dengan ketentuan yang demikian, matahari tidak boleh mendahului bulan, dan malam pula tidak dapat mendahului siang; kerana tiap-tiap satunya beredar terapung-apung di tempat edarannya masing-masing. ”

( Surah Yasin 37-40)

“ dan Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dari pati yang berasal dari tanah;
kemudian Kami jadikan "pati" itu setitis air benih pada penetapan yang kukuh;
kemudian Kami ciptakan air benih itu menjadi sebuku darah beku. lalu Kami ciptakan darah beku itu menjadi seketul daging; kemudian Kami ciptakan daging itu menjadi beberapa tulang; kemudian Kami balut tulang-tulang itu dengan daging. setelah sempurna kejadian itu Kami bentuk dia menjadi makhluk yang lain sifat keadaannya. maka nyatalah kelebihan dan ketinggian Allah sebaik-baik Pencipta”

( Surah Mukminun 12 – 14 )

 "Katakanlah (wahai Muhammad); Perhatikan dan fikirkanlah apa yang ada di langit dan di bumi dari segala kejadian yang menakjubkan, yang membuktikan keesaan Allah dan kekuasaanNya)"

( Surah Yunus 101 )


"Oleh itu, bukankah ada baiknya mereka mengembara di muka bumi supaya  dengan melihat kesan-kesan yang tersebut mereka menjadi orang-orang yang ada hati yang dengannya mereka dapat memahami, atau ada telinga yang dengannya mereka dapat mendengar? (Tetapi kalaulah mereka mengembara pun tidak juga berguna) kerana keadaan yang sebenarnya bukanlah mata kepala yang buta, tetapi yang buta itu ialah mata hati yang ada di dalam dada". 

( Surah Al Hajj 46).

Islam amat melarang umatnya memutuskan sesuatu keputusan dengan hanya menduga-duga,tanpa berfikir.Allah juga telah memerintahkan manusia supaya mencari kebenaran terhadap sesuatu perkara seperti yang disebut dalam firman Allah berikut :

"Katakanlah (wahai Muhammad); Aku hanyalah mengajar dan menasihati kamu dengan satu perkara sahaja, iaitu hendaklah kamu bersungguh-sungguh berusaha mencari kebenaran kerana Allah semata-mata, sama ada dengan cara berdua (dengan orang lain), atau seorang diri; kemudian hendaklah kamu berfikir sematang-matangnya (untuk mengetahui salah benarnya ajaranKu)". 

(Surah Saba : 46).

"Mereka tidak lain hanyalah mengikut sangkaan semata-mata, padahal sesungguhnya sangkaan itu tidak dapat memenuhi kehendak menentukan sesuatu dari kebenaran (iqtikad)".

 (An Najm:28).

PENDEBATAN  “SOLID”

Pendebatan antara salah satu medium yang amat sesuai apabila telah berlakunya sesuatu pertembungan idea , percanggahan maklumat , perbezaan pendapat seperti yang disebutkan oleh  Thomas I. Emerson bahawa prinsip pendebatan terbuka adalah satu kaedah untuk mendapatkan nilai moral dan pada masa yang sama masyarakat yang stabil , menjamin keseimbangan antara pendapat terbuka & persetujuan ramai.

Di samping itu,pendebatan jugalah antara salah satu platform yang berkesan  kerana selain menjadi ruang untuk bebas bersuara & berpendapat , pendebatan juga memberi peluang kepada masyarakat untuk mendengar , menilai , mengkritik , memberi pendapat terhadap isi – isi yang terkandung dalam pendebatan tersebut . Kita juga perlu ingat,bahawa di akhir pendebatan bukanlah semestinya semua ahli akan bersetuju terhadap sesuatu pandangan . Boleh jadi ada yang bersetuju terhadap pendapat ini dan ada juga yang bersetuju utk memilih pendapat itu.

Suka untuk saya mengambil kata – kata Noam Chomsky,katanya “sekiranya anda percayakan kebebasan bersuara,anda haruslah percaya terhadap kebebasan suara untuk pendapat yang tidak anda suka”.Goebbels juga menyetujui pandangan ini.Satu peribahasa yang pernah dikeluarkan di Evelyn Beatrice Hall , “I disapprove of what you say , but I will defend to the death your right to say it” [1]

Namun,selaku orang yang mengiktiraf pendebatan sebagai satu platform yang baik seperti yang disebut di atas,kita juga perlu memastikan bahawa pendebatan yang berlaku mestilah berbentuk ‘solid’.Ramai yang akan bertanya mengapa saya menamakannya ia pendebatan solid ? Solid di sini memberikan simbolik kepada sesuatu yang kukuh dan tidak berubah bentuk.Begitu juga dengan pendebatan,haruslah kukuh dan tidak menyeleweng daripada bentuk pendebatan.Dalam sukan ragbi , terdapat satu istilah yang biasa disebut oleh pemain iaitu ‘tackle solid’ , nak menunjukkan betapa kukuhnya tackle yang dilakukan terhadap lawan.

Bagaimana sesuatu pendebatan boleh terkeluar daripada bentuknya dan menjadi tidak kukuh ? Hal ini akan berlaku apabila sesuatu pandangan dibidas oleh sesuatu hujah yang bukan sahaja tak mampu berlawan , bahkan ia tiada kaitan dan berada di luar lingkup pendebatan secara total.Banyak pendebatan sebegini yang telah berlaku.Kita sudah muak dan meluat bila pendebat mula mengalihkan tumpuan pendengar ke isu yang lain.Lain ditanya,lain dijawabnya.Walaubagaimana pun,dalam sesuatu keadaan tertentu di luar pendebatan,saya tidak menafikan  taktik tersebut diperlukan ( alihkan tumpuan ).Adapun dalam pendebatan , ia tidak sesuai dan bagi saya tidak mengapa jika kita mengakui bahawa kita memang sudah tiada sebarang hujah yang lebih kukuh daripada kita melarikan diri.

Pendebatan yang solid boleh dilahirkan apabila sesuatu idea atau pandangan itu ditentang dengan sesuatu idea , pandangan yang sama kuatnya ataupun lebih kuat.Selain itu,sifat hujah itu sendiri perlu sama atau lebih kuat daripada hujah yang lain.Sebagai contoh dalil dilawan dengan dalil,pandangan imam dilawan dengan pandangan imam yang lain.Maka akan lahirlah,satu pendebatan yang ilmiah dan menyeronokkan .Memetik kata-kata seorang Ulama Islam, “Akal yang jelas,asasnya bermula naqal yang sahih”.

KAEDAH & ADAB KEBEBASAN BERFIKIR & BERSUARA

1. Kebebasan hendaklah seiiring dan tidak bercanggah dengan ajaran Islam,bukannya mengikut kemahuan sendiri,apatah lagi nafsu.Batas halal & haram perlu dititikberatkan
2. Kebebasan tersebut tidak mempunyai sebarang mudharat & tidak mendatangkan mudharat
3. Kebebasan tidak boleh mengubah hukum yang telah qat’ie dalam Al-Quran dan hadith
4. Kebebasan tidak boleh  disalahgunakan sehinggakan menimbulkan perpecahan , tindas – menindas dalam masyarakat.
5. Dalam kebebasan bersuara & berfikir , manusia perlu menilai kebenaran dengan jujur.

Wallahua’lam

Rujukan :
[1]  Kebebasan Bersuara , Wikipedia Bahasa Melayu,ensiklopedia bebas,ms.wikipedia.org
[2] Kebebasan Dalam Islam , Syihabudin Ahmad , aljazary.blogspot.com
[3] Mitos Kebebasan Bersuara Barat , www.khilafah.com
[4] Konsep Kebebasan Menurut Islam , Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang , tarbawi.my
Lain – lain rujukan :
- Tafsir Pimpinan Ar-rahman Kepada PengertianAl-Quranul Karim , Syeikh Abdullah
- Ijtihad bukti Islam Hormati Kebebasan Berfikir elak kepincangan , Ustaz Zamanuddin Jusoh , www.mukmin.com.my
- Konsep Kebebasan Islam Disalah erti , Dr Engku Ahmad Zaki Ahmad Alwi , halaqah.net
- Kebebasan Berfikir & Beragama Dalam Islam , Ustaz Mahyudin Ismail , mahyudin2008.wordpress.com
- Islam & Kebebasan , Dr Yusuf Al-Qaradawi , tarbawi.my
- Konsep Kebebasan Beragama Dalam Islam , anakbapak8385.blogspot.com
- Kepentingan Penggunaan Akal & Tradisi Berfikir Dalam Neraca Islam , Ustaz Raja Ahmad Mukhlis , jomfaham.blogspot.com
- Agama & Kebebasan Berfikir ( Pandangan Awal ) , Kamal Arif Putera , lukisanhatilelaki.blogspot.com
- Al-Hurriyyah (Kebebasan) bersuara dalam Islam , Nurul Zahidah Mohd Zan , www.marufclub.com
- Adab – adab berfikir , mujahidahputeri.blogspot.com

 


 

0 comments:

Post a Comment