Kembali Mentarbiyah ......

3 comments

Kembali Mentarbiyah..

Hampir sekian lama kaki ini tidak menjejak bumi bertuah SEPINTAR.Bumi yang pernah mendidik diri ini,pernah mengajar berjuta erti kehidupan walaupun ketika itu diri ini hanyalah budak mentah sahaja.Tetapi di sebalik kementahan itulah,diri ini belajar bagaimana menjadi seorang manusia.

Tamrin tingkatan 1 yang lalu benar-benar telah membuatkan hatiku terusik.Terusik oleh pelbagai warna yang pernah mewarnai hatiku suatu ketika dahulu.Cuma warna itu pudar setelah aku meninggalkan bumi ini.Lalu,ku panjatkan rasa syukur kepada Mu Ilahi kerana Engkaulah yang telah menggerakkan hati ini untuk berpijak semula di bumi ini agar aku tidak lupa akan warna-warna yang telah melakarkan suka dan duka dalam hidupku.

14 September 2012,
Perkara pertama yang paling tak dapat dilupakan ialah bila mana aku bertemu semula dengan sahabat-sahabat seperjuanganku di bangku sekolah ketika dulu.Bayangkan betapa rindunya hati-hati ini untuk berhimpun semula setelah sekian lama tidak bersua.Namun,Allah jualah yang merancang lalu perancanganNya jualah yang mengatasi perancangan kita,Alhamdulillah kami dipertemukan.Walaupun tidak dapat bertemu dengan semuanya,aku tetap rasa syukur kerana bilangan ini pun sudah mampu membuatkan hati aku tersenyum.


Badan Dakwah Dan Rohani Sepintar 09/10

Sahabat-sahabat yang pernah bersama denganku mengharungi segala onak dan duri,menerjang badai,juga mengusung gagasan.Alangkah beratnya hatiku untuk melepaskan pelukan erat mesra kami semua.Namun,terpaksa redha kerana Allah telah mengaturkan haluan yang terbaik buat diri masing-masing.Sekali lagi,perancangan Allah mengatasi segalanya.Buat kalian Afiq Husni,Amirul Azmeer,Husaini,Wafiy,Abu Dzar,Ridhwan,Bukhari,Ayub..semoga rahmat Allah mengiringi kalian aku doakan.Semoga Allah mempertemukan hati-hati kita semula akan datang.

“Tolonglah abang,kami dah tak tahu nak buat macam mana?”

“Abang,doakan kami, result kami teruk”

“Abang,macam mana kita nak selesaikan masalah pelajar kita?”

Ya Allah,lemah rasanya jantung ini berdegup seakan-akan tidak mampu berhadapan dengan adik-adik ini.Bagaimana aku ingin berhadapan dengan mereka walhal diriku ini juga serba kekurangan.Mana mungkin diri yang sedang kelemahan ini mampu membantu mereka.Mendengar keluhan mereka,sekali gus teringat semula peristiwa di bangku sekolah yang telah ditinggalkan 2 tahun lalu.Hanya Allah sahaja yang tahu bagaimana hati ini dan hati sahabat-sahabatku yang lain sepanjang berhadapan dengan mehnah yang terpaksa kami lalui semata-mata untuk mendewasakan pemikiran ini,mematangkan diri ini,mengeluarkan kementahan yang telah lama terpendam dalam setiap tutur kata mahupun tindakan.Demi Allah,hati ini telah menangis di sebalik senyuman yang diukirkan sepanjang program kerana mengenang kembali detik-detik permulaan kami ditarbiyah bersama.

Sekali lagi,perancangan Allah mengatasi segalanya.Memang sudah menjadi sifatNya yang mengetahui apa yang terpendam dalam hati hamba-hambaNya.Di saat diri ini berasa lemah,berasa tidak mampu menghadapi kehidupan akan datang di kampus,Allah mengaturkan pertemuan aku dengan bumi bertuah ini supaya aku mendapatkan rentak semula,memulakan langkah baru,menyusun strategi baru,menghilangkan segala futur yang bersesakan di lubuk jiwa ini.Alhamdulillah.

Program yang telah diadakan di masjid membuatkan hati aku tersenyum kerana banyak perubahan dari sudut infrastruktur berlaku pada masjid itu.Teringat kata-kata Abang Hafiz Kamaruddin,Ketua Lajnah pengurusan dan aktiviti masjid BADAR 2009, “Mudah-mudahan pihak sekolah dapat meletakkan beberapa buah kipas di saf hadapan supaya tiada lagi pelajar yang solat di luar masjid”.Andaikata hari ini dia datang dan melihat semula masjid itu,nescaya dia akan tersenyum kerana impian dia telah tercapai walaupun lambat direalisasikan.

Pintu masjid yang dahulunya buka tutup tetapi kini sudah menggunakan slide.Kalau dahulu,terpaksa menggunakan dinding putih atas tempat solat imam untuk dijadikan skrin pancaran lcd,tetapi kini sudah ada layar sendiri.Kalau dahulu penghadang antara tempat solat muslimin dan muslimat tidak begitu sempurna kerana muslimin dan muslimat masih boleh memandang antara satu sama lain tetapi kini ianya sudah cukup sempurna bagiku.Banyak perubahan yang berlaku di masjid itu.Perubahan yang sangat penting kerana itulah pusat untuk mengumpulkan semua generasi muslim bestari untuk berhimpun ditarbiyah dan sebagainya.Masjidlah yang banyak memainkan peranan penting untuk mewujudkan biah sekolah itu.

Namun kegembiraan yang sebentar tadi aku alami tidak kekal selamanya.Apa guna pembangunan maju tetapi kerohanian itu semakin merosot.Keluhan para guru,adik-adik BADAR telah membuatkan hatiku tersentak mendengar pelbagai masalah-masalah yang berlaku di sekolah.Sememangnya berbeza dengan waktu ketika aku berada di situ dahulu.Aku rasakan semua yang berlaku ini disebabkan oleh kesalahan ku sendiri.

Setelah lima tahun dididik,diasuh di situ,apa pula sumbangan aku terhadap bumi yang pernah berjasa padaku itu ? Soalan ini seakan-akan menjadi racun yang kian merebak dalam seluruh badanku apabila setiap kali timbul . 0 ? Tiada sumbangan ? Apakah segala ilmu yang kau dapat disini untuk diri kau seorang sahaja ? Lepas tu,kau dah besar,dah berjaya,langsung kau tak nak berbakti semula kepada kami ? Pergh,sangat pedih bagaikan luka yang disimbah dengan asid.

Teringat ketika hari graduasi kami pada tahun 2010 yang lalu,seminggu sebelum masuk Darul Quran.Dalam hati ketika itu,banyak hasrat yang dipasang,banyak impian yang dibayangkan,banyak perkara yang ingin ku lakukan sebagai lepasan sekolah.Namun,semuanya tinggal begitu,hasrat menjadi hasrat manakala impian kekal impian.

15 September 2012
Lalu,pertemuan yang dirancang ini telah membuka mata dan hati aku dan sahabat-sahabat semula.Pada malam muhasabah adik-adik tingkatan 1 inilah,kami juga turut bermuhasabah walaupun kami menjadi fasilitator program.Teringat lagu tema Minggu Haluan Siswa Di Darul Quran ' Maafkanku Teman-Far East '


Hembusan Bayu yang bertiup
Bersama deruan ombak yang memukul pantai
Hatiku sayu bila mengenangkan
Perpisahan yang tiada diundang

Bertahun kita melangkah bersama
Seia cita-cita buat bekalan ke sana
HARAPAN AYAH BONDA
JANJI PADA AGAMA
 * part ni betul-betul terkesan
Kita kan terus mara biarpun badai yang datang melanda

Kita hanya mampu berusaha
Hanya Allah menentukannya
Segalanya adalah milikNya

Dalam berusaha kita diuji
Kekadang tohmah kita dicaci
Diturutkan rasa hati
Ingin dilepaskan beban ini

Mujur ada teman membantu
Sokonganmu buat inspirasi
Berpeganglah pada janji kita yang dibina
Semoga bersama kitakan dirahmati
Oh Teman..

Muhasabah diiringi dengan solat taubat.Kemudian,melelapkan mata,mengumpulkan tenaga untuk membina ummah pada esok hari.

16 September 2012
Andaikata ini tarikh penting untuk Malaysia,tarikh ini juga ialah tarikh penting dalam hidupku.Bangkit dari tidur dengan penuh azam dan semangat.Langkah dimulakan dengan lafaz Bismillah.

Tepat jam 12.00 tengah hari majlis tamat.Sebelum tu,kata-kata daripada Penolong Kanan HEM bermain-main di fikiranku ketika menyampaikan ucapan penutupan majlis... “ Terima kasihlah kepada bekas-bekas pelajar bermula dengan …... …... ….... ….... FIKRI …... dan........ dan...... kerana tak pernah jemu datang ke sekolah mencurahkan bakti di sini.Fikir-fikir balik,berapa kali je aku datang ke sekolah ini ? Tapi insyaAllah kata-kata itu akan menjadi inspirasiku..Wallahua'lam


“Kadang-kadang dalam meniti jalan perjuangan ini,kita akan tersungkur dan berasa lemah,lalu kita perlukan satu suasana yang akan mengingatkan kita semula bagaimana kita boleh terlibat dengan perjuangan ini,agar menjadi penaik semangat serta pengembali kefahaman kepada kita.Carilah suasana itu,kita takkan jumpa kalau tidak berusaha mencarinya.FUTUR adalah perkara biasa buat pejuang tetapi TERUS FUTUR bukan sifat pejuang.Berdoa dan terus berdoa...berjalan tanpa henti...”

:: Merealisasikan Kepimpinan Khalifah Allah ::
:: Kuasa Pemuda Memimpin Arus Perubahan ::

Mehnah Apa Yang Sedang Menimpa Kita

0 comments

Bismillahirrahmanirrahim..

Dengan nama Allah yang maha kuasa,
Dengan rasa penuh rendah diri,
Dengan rasa penuh kekesalan , kekecewaan ,keresahan dan kegelisahan
Dengan rasa hina dan dina
Berserta linangan air mata,
Diri ini menulis

Kadang-kadang kita terlupa terhadap satu perkara.Di mana perkara itu pernah kita lalui bersama,pernah kita tempuhi bersama.Segalanya dilakukan bersama dalam satu barisan yang sangat kukuh.Di sana kita pahatkan matlamat dan tujuan yang sama iaitu untuk menjadi Al-Quran yang bergerak di atas muka bumi ini.Lalu,kita mulakan langkah kita dengan penuh kepahitan dan kesukaran agar kita sama-sama mengerti bahawa perjuangan kita ini bukanlah satu perkara yang mudah.Bahkan perkara yang pertama itu bukanlah ujian yang sebenar kepada diri kita sebagai hamalatul quran tetapi sebagai gambaran yang kecil cuma.

Hari demi hari berlalu,kita diselang-selikan dengan suka dan duka,gembira dan sedih,ceria dan muram dan sebagainya.Sehinggakan ada di antara kita tak mampu meneruskan perjuangan ini.Ada di kalangan mereka tergolong dalam golongan yang dikatakan “Al-Musaqitun fi haza tariq”,ada juga yang mahu meneruskan jalan ini walaupun mereka sedar mereka tidak mampu tetapi alhamdulillah,ramai di kalangan kita akhirnya berjaya menggenggam segulung sijil.Lalu kita tinggalkan tasik itu dengan perasaan yang bercampur baur serta harapan yang tinggi menggunung.

Di sini,cerita baru bermula.Mungkin barangkali ramai antara kita sudah lupa perkara pertama itu.Perkara yang pernah kita tempuh bersama.Disebabkan kita lupa,mungkin Allah SWT ingin mengingatkan kepada kita semula terhadap dia.Itulah dia Mafatih Mahabbah yang pernah mengunci hati kita dalam satu ikatan yang begitu kuat.Itulah Mafatih Mahabbah yang pernah membuatkan kita rasa lemah,putus asa dan sedih.Tetapi itulah juga yang menjadi kunci kasih sayang antara kita semua.Barangkali oleh kerana kita lupa kepada kunci itu,maka Allah SWT ingin mengingatkannya semula kepada kita.

Ada apa pada nama ?

Itulah soalan yang membuatkan diri ini berfikir dan terus berfikir apabila ditanya berulang kali.Hamalatul Quran XII GEN,itulah nama kita tetapi mungkin disebabkan kerana kita lupa tentang kunci itu,maka kita tak dapat menghayati nama yang cukup berat ini.Apabila kita dilahirkan,ibu dan ayah kita bersusah payah memikirkan nama untuk kita dengan harapan agar nama tersebut mampu menjadi identiti peribadi kita.Begitu juga dengan nama Hamalatul Quran ini,sepatutnya menjadi identiti peribadi kita.

Maka perlu kita bermuhasabah semula bersama dengan lebih mendalam.Seandainya dasar lautan itulah paling dalam,maka muhasabah kita perlu lebih dalam lagi daripada itu.Iadah tidak dipegang.Ibadah tidak dijaga.Hubungan denganNya tidak dijaga.Bahkan kelalaian itulah yang sering dilebihkan.Menyebabkan kita terus lupa pada makna nama tersebut.Wajarkah kita memegang nama itu seandainya begini sikap kita ? Tepuk dada tanya iman.

Maka dengan sifat kasih sayang Allah SWT yang sangat mendalam kepada kita,diturunkan kepada kita satu ujian yang benar-benar berat kepada kita.Kita tidak boleh memandang kepada punca masalah tersebut sahaja,tetapi kita juga perlu merungkai hikmah di sebalik mehnah dan tribulasi yang Allah berikan.

Diri ini melihat ujian yang diturunkan kepada kita tidak lain tidak bukan untuk menegur sikap kita terhadap nama itu.Untuk mengingatkan kembali kita semua kepada kunci kasih sayang itu.Agar kita insaf,bermuhasabah lalu keluar dengan solusi yang satu.Keluar kembali dengan satu barisan yang begitu kukuh seperti dahulu.Ibarat roda yang berputar,Allah memutarkan kembali peristiwa satu tahun yang lalu cuma berbeza keadaannya.Allah SWT berfirman dalam Surah Ali Imran,ayat 103 :

“Dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali (agama) Allah,dan janganlah kamu bercerai-berai,dan ingatlah nikmat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa jahiliyah) bermusuhan,lalu Allah mempersatukan hatimu,sehingga dengan kurniaNya kamu menjadi bersaudara,sedangkan (ketika itu) kamu berada di tepi jurang neraka,lalu Allah menyelamatkan kamu dari sana.Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayatNya kepadamu agar kamu dapat petunjuk.”

Duhai hati-hati yang merindukan kunci itu,
Percayalah bahawa Allah sedang mengaturkan hikmah yang amat besar buat kita melalui ujian yang amat berat ini.Kita mungkin akan berasa lemah,dan mungkin juga akan berputus asa dek kerana sudah tidak mampu memikul ujian ini tetapi bersabarlah dan teruskan doa kerana doa itu adalah senjata kita.Keluarlah dan susunlah semula barisan kita seperti mana pernah kita aturkan dahulu,agar kepayahan,kesengsaraan ini dikongsi bersama.Bermuhasabahlah semua,percaya dan yakinlah bahawa Allah menurunkan ujian seberat ini kepada kita tidak lain tidak bukan kerana Allah sayang kepada kita,kerana Allah tak nak kita terus lalai,kerana Allah nak menegur dan memperbetulkan kita.

Diri ini bukanlah insan yang sempurna untuk menulis kalam ini untuk menjadi tatapan dan renungan kalian.Tetapi oleh kerana kegelisahan dan kepiluan yang teramat telah terpahat di hati ini,jari ini tidak mampu ditahan untuk merungkaikan kalamnya.Pujuklah hati kalian agar berlapang dada,agar hati kita kembali menjadi satu,agar ujian ini dapat diselesaikan bersama dengan izin yang maha Esa.Jangan berputus asa,sama-sama kita harung,sama-sama kita tempuh,sama-sama kita mara ke hadapan,InsyaAllah ada jawapan sedang menanti kita di hujung sana.

:: Kuasa Pemuda Memimpin Arus Perubahan ::


Semalam aku kelukaan
Kecewa kehampaan
Mencalar ketabahan

Mimpi yang sering ku harapkan
Menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian

Allah..
Ingin ku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untukku bertahan

Semangat tenggelam
Lemah daya
Haruskah aku mengerang
Namun jiwaku berbisik
Inilah dugaanDan mataku kini terbuka
Pada hikmah dugaan
Uji keimanan

Dan dilontarkannya ujian
Di luar kekuatan setiap diri insan

Allah..
Pimpinlah diriku untuk bangkit semula
Meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan
Agar mimpi jadi nyata
PadaMu ku meminta

Daku mohon agung kudratMu
Wahai Tuhan yang satu
Segalanya dariMu....


Musafir Cinta Ilahi
MUK,G-04
6.24 pm

Rintihan Kalbu

1 comments

Hari Ini tiada senda dalam bicara,
Deru air mata merupakan segalanya
Sang hati bicara sendiri
Bangunkan ummah bina generasi

Di bumi yang bertuah ini,
Diriku mula mengenali
Matlamat hidup sebagai abdi
Kepada Allahurabbi

Diriku kini sebebas unggas
Terbang ria di angkasa raya
Menyanyi merdu irama kalbu
Indahnya Oh indahnya

Wahai generasi,dengarlah pesanan ini
Bumi ini bumi bertuah
Suburnya sesubur tanaman di lembah
Melahirkan insan berjiwa tabah

Kutiplah mutiara indah
Untuk bekalan diri berpindah
Sebelum jejak kaki melangkah
Sebelum penyesalan membawa padah

Sahabat seperjuangan
Usah digentar musuh di hadapan
Pandanganlah di depan balasan Tuhan
Syurga Firdaus menanti kalian

Teruskanlah
Perjuangan menegak kebenaran
Dalam kebungkaman akhir zaman
Selagi hayat dikandung badan

Wahai teman seperjuangan
Dengarlah harapan ku ini
Pohon untukku dalam doamu
Diriku Pejuang Islam yang satu

Rintihan Kalbu-KISAS